ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΕΙΔΟΥΣ ΦΑΚΟΥ(REFRACTIVE LENS EXCHANGE)
Η αλματώδης πρόοδος στην χειρουργική του καταρράκτη των τελευταίων ετών με την βελτίωση των μηχανημάτων φακοθρυψίας, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως τα femtosecond lasers, καθώς επίσης και η νέας γενιάς
ενδοφακοί(μονοεστιακοί,πολυεστιακοί, τορικοί) έχουν κάνει τις επεμβάσεις αυτές ιδιαίτερα ασφαλείς με εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα, όπου συγχρόνως με την αφαίρεση του καταρράκτη αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται και συνυπάρχουσες διαθλαστικές διαταραχές (μυωπία,υπερμετρωπία,αστιγματισμός) ενώ με τη χρήση των πολυεστιακών ενδοφακών έχουμε λύση και στο πρόβλημα της πρεσβυωπίας.
Στην Αθηναική Mediclinic πραγματοποιούνται περίπου 2.000 επεμβάσεις καταρράκτη και ένθεσης ενδοφακών ετησίως και συνολικά στην Ελλάδα γίνονται περίπου 100.000 επεμβάσεις ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί την 1Η αιτία τύφλωσης που σε αριθμούς σημαίνει ότι πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο το κόσμο είναι τυφλοί λόγω του καταρράκτη. Ο καταρράκτης δημιουργείται στο επίπεδο του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού ο οποίος βρίσκεται πίσω ακριβώς από την ίριδα.
Ο κρυσταλλοειδής φακός είναι υπεύθυνος για το φαινόμενο της προσαρμογής το οποίο μας διασφαλίζει καλή μακρινή και κοντινή όραση. Μετά την ηλικία περίπου των 40 ετών επέρχεται σταδιακή σκλήρυνση του κρυσταλοειδούς φακού οπότε δημιουργείται η γνωστή σε όλους μας πρεσβυωπία ,η αδυναμία δηλαδή κοντινής όρασης και σε απώτερο στάδιο η σκλήρυνση του φακού σταδιακά εξελίσσεται σε θόλωση δηλαδή σε δημιουργία καταρράκτη ο οποίος οδηγεί σε μείωση και της μακρινής και της κοντινής όρασης. Η εγχείρηση του καταρράκτη αποκαθιστά την οπτική οξύτητα του ασθενούς αλλά δυστυχώς δεν αποκαθίσταται η λειτουργία της προσαρμογής .
Γι΄αυτό και οι επιλογές που έχουμε μετά την επέμβαση όσον αφορά την μετεγχειρητική όραση του ασθενούς είναι σημαντικό να συζητούνται διεξοδικά με τον ασθενή διότι αυτές είναι εξατομικευμένες και σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός. Ευτυχώς λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας των ενδοφακών, οι λύσεις που έχουμε πλέον ικανοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες τις απαιτήσεις των ασθενών γι΄αυτό και οι επεμβάσεις αυτές αξιολογούνται από τους ασθενείς με πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης .
Η συνήθης πρακτική μας είναι μετεγχειρητικά ο ασθενής να έχει πολύ καλή όραση για μακριά χωρίς γυαλιά και να χρειάζεται γυαλιά για κοντά κάτι που έτσι κι αλλιώς είχε συνηθίσει μετά την ηλικία των 40 ετών. Επίσης σε ασθενείς που θέλουν πλήρη απεξάρτηση από τα γυαλιά και μακριά και κοντά προτείνεται η δημιουργία του λεγόμενου monovision δηλαδή η δημιουργία τέλειας μακρινής όρασης στον επικρατούντα οφθαλμό και δημιουργία μικρής μυωπίας στον άλλο οφθαλμό έτσι ώστε να διασφαλίζεται ικανοποιητική κοντινή όραση οπότε διόφθαλμα ο ασθενής έχει πολύ καλή μακρινή και κοντινή όραση.
Βεβαίως υπάρχει και η λύση της ένθεσης πολυεστιακών ενδοφακών η τεχνολογία κατασκευής των οποίων τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Η τοποθέτηση των πολυεστιακών ενδοφακών διασφαλίζει τέλεια όραση μακριά, κοντά και ενδιάμεσα και συνιστώνται περισσότερο σε πιο νέα άτομα αφού βεβαίως ενημερωθούν ενδελεχώς για τους φακούς αυτούς. Τέλος με τη χρήση των τορικών ενδοφακών εξαλείφεται πλήρως ο προυπάρχων αστιγματισμός με πολύ καλά οπτικά αποτελέσματα.
Η διαθλαστική Χειρουργική του κρυσταλλοειδούς φακού(Refractive Lens Exchange or Clear Lens Extraction) δηλαδή η εγχείρηση ¨καταρράκτη¨ χωρίς να υπάρχει καταρράκτης γίνεται τελευταία πολύ συχνά, σε άτομα συνήθως άνω των 40 ετών με υψηλή υπερμετρωπία ή μυωπία που θέλουν να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους. Η χρήση δε πολυεστιακών ενδοφακών στους ασθενείς αυτούς αποτελεί ιδανική λύση για να απαλλαγούν πλήρως από τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επεμβάσεις αυτές είναι ενδοφθάλμιες επεμβάσεις με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας μεν ,αλλά και με πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές και η ενημέρωση του ασθενούς θα πρέπει να είναι ενδελεχής και εξαντλητική.
Η σύγχρονη χειρουργική του καταρράκτη πλέον αποτελεί διαθλαστική επέμβαση διότι δεν αποσκοπεί μόνο στην αφαίρεση του θολωμένου κρυσταλλοειδούς φακού αλλά στην ταυτόχρονη αποκατάσταση και κάθε προυπάρχουσας διαθλαστικής ανωμαλίας με σκοπό την τέλεια όραση. Συγχρόνως με τη βελτίωση των ενδοφακών και της τεχνολογίας η χειρουργική του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού κερδίζει συνεχώς έδαφος και ίσως τελικά αποδειχτεί η ιδανικότερη διαθλαστική επέμβαση από όλες τις άλλες διαθλαστικές επεμβάσεις.