• https://www.bousalis.gr/wp-content/uploads/2020/07/banner033.jpg
    https://www.bousalis.gr/wp-content/uploads/2020/11/123560390_4639747066097226_498260756130363175_n.jpg
    https://www.bousalis.gr/wp-content/uploads/2020/07/blog1.jpg
    https://www.bousalis.gr/wp-content/uploads/2020/07/banner022.jpg
    https://www.bousalis.gr/wp-content/uploads/2020/11/123609067_357656002121612_2888864543722617613_n.jpg
    https://www.bousalis.gr/wp-content/uploads/2020/07/999.jpg

    FEMTOSECOND LASER

    ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

    Το όνομα προήλθε από τον αριθμό των παλμών ανά δευτερόλεπτο(pulse/sec) με το οποίο λειτουργεί το laser αυτό . Ο αριθμός των παλμών αυτών δεν μπορεί να μετρηθεί σε δις- ή τρις εκατομμύρια παλμούς ανά δευτερόλεπτο και για συντομία αυτό το ονόμασαν FEMTOSECOND.

    Τα laser αυτά εκπέμπουν στη υπέρυθρο ζώνη του φάσματος στα 1053 nm και σε συνδιασμό με τον εξαιρετικά βραχύ χρόνο δράσης και τη πολύ μικρή ενέργεια επιτυγχάνουν τη φωτοδιάσπαση (photodisruption) του ιστού στον οποίο προσπίπτουν(κερατοειδής ,κρυσταλοειδής φακός κ.λ.π.) η οποία εμφανίζεται με τη μορφή φυσσαλίδας και η οποία τελικά είναι η δύναμη με την οποία τέμνει τους ιστούς το FEMTOSECOND LASER.

    Το πρώτο FEMTOSECOND LASER που κυκλοφόρησε στην αμερικάνικη αγορά το 2001 κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Intralase Corporation.Απο τότε μέχρι σήμερα η εξέλιξη του INTRALASE LASER ήταν ραγδαία και από το πρώτο μοντέλο των 6ΚΗz το οποίο χρειαζόταν 3-4 λεπτά για τη δημιουργία ενός κερατοειδικού κρημνού(flap) στη LASIK φτάσαμε σήμερα στο INTRALASE LASER 150KHz το οποίο χρειάζεται μόλις 10 δευτερόλεπτα για τη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού.

    Το 2005 INTRALASE FEMTOSECOND LASER πήρε την έγκριση του FDA για τη διενέργεια διαμπερούς και τμηματικής κερατοπλαστικής.

    Το 2007 η εταιρεία ΑΜΟ αγόρασε την Intralase Corporation έναντι 808 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ αρχίζουν και άλλες εταιρείες κατασκευής FEMTOSECOND LASER να εμφανίζονται ανα τον κόσμο.

    ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

    INTRALASE 150 KHz: Είναι 6ης γενιάς FS laser. Προηγήθηκαν τα Intralase FS Laser των 6KHZ,10,15,30 &60KHz.Όσο αυξάνεται η ταχύτητα μειώνεται ακόμη περισσότερο η ενέργεια με αποτέλεσμα να έχουμε πιο λεία επιφάνεια τομής κατά τη δημιουργία κερατοειδικού κρημνού στη επέμβαση LASIK.Το νέο INTRALASE 150 KHz δημιουργεί κερατοειδικό κρημνό διαμέτρου 9 mm σε χρόνο 10 sec και πάχους από 90-400microns(μ). FEMTEC FS LASER:Έχει πάρει έγκριση από την Ευρώπη , Η.Π.Α. και Κορέα για τη χρήση ενδοκερατικών και κερατικών τομών στις οποίες περιλαμβάνονται ,η δημιουργία κερατικών κρημνών(LASIK),η διενέργεια Διαμπερούς και Τμηματικής Κερατοπλαστικής(PENETRATING OR LAMELLAR KERATOPLASTY) και η δημιουργία κερατικών τούνελ και θηκών για την τοποθέτηση κερατικών δακτυλίωνINTRACORNEAL RINGS)( και ενδοκερατικών φακών(INTRACORNEAL INLAY) για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας.Πάχος κρημνού από 100 εως 200 μ. FEMTO LDV-ZIEMER:Τον Οκτώβριο του 2005 εμφανίστηκε με το όνομα DaVinci FS LASER .¨Εχει πάρει έγκριση λειτουργίας από ΗΠΑ και Ευρώπη.Λειτουργεί με πολύ υψηλές ταχύτητες και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων γνωστών μηχανημάτων.Επίσης είναι πολύ πιο ευκίνητο και εύχρηστο.Το πάχος του κρημνού που μπορεί να δημιουργήσει είναι 90,110 130 και 250 μ.Έχουμε τη τύχη να υπάρχει διαθέσιμο αυτό το Laser στο Διαθλαστικό κέντρο στο οποίο εκτελούμε της Διαθλαστικές μας επεμβάσεις.

    VISU-MAX ZEISS:Το πλεονέκτημα του είναι ότι συνδιάζεται με το MEL-80 EXCIMER LASER ,έχοντας κοινή λογισμική πλατφόρμα.Το νέο μοντέλο των 500ΚΗζ είνι πολύ γρήγορο και παρουσιάζει επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα στις εφαρμογές του.Το πάχος κρημνού που δημιουργεί είναι από 80 – 220 μ.Είναι το μόνο FS LASER που έχει χρησιμοποιηθεί στις επεμβάσεις FLEX(Femto second Lenticular EtXraction) & SMILE(SMall Incision Lenticular Extraction) στις οποίες γένται διαθλαστική διόρωση χωρίς τη χρήση Excimer Laser.

    ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

    ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗ

    1.Δημιουργία κερατικού κρημνού στην LASIK.

    Είναι η πιο διαδεδομένη χρήση του FS-Laser.Οι εργασίες που δημοσιεύονται είναι πολλές και πλέον όλες συμφωνούν ότι η χρήση του FS-Laser στη LASIΚ υπερτερεί έναντι της δημιουργίας του κερατικού κρημνού με τους κλασικούς κερατοτόμους,όσον αφορά την ασφάλεια και τη ποιότητα του κρημνού καθώς και τη μετεγχειρητική ασφάλεια από τον κίνδυνο εκτασίας και τη μείωση του ποσοστού μετεγχειρητικής ξηροφθαλμίας.Επίσης έχουμε τη δυνατότητα δημιουργίας πιο προβλέψιμου πάχους του κρημνού καθόλη τη έκταση του ,πιο λεία επιφάνεια κοπής ενώ το πάχος του κρημνού μπορεί να ξεκινά πλέον από τα 80μ με μεγάλη ακρίβεια οπότε υπάρχει η δυνατότητα για αφαίρεση μεγαλύτερου βαθμού μυωπίας. Τα μεινεκτήματα της δημιουργίας κερατικού κρημνού κατά τη LASIΚ με FS-Laser είναι α) η φωτοφοβία(Transient light sensitivity syndrome).Υποχωρεί σε λίγες μέρες μετα τη θεραπεία με κορτικοστεροειδή. β)Ενδοστρωματική φλεγμονώδης αντίδραση,κυρίως στα άκρα του κρημνού.Συμβαίνει 2-7 ημέρες μετα την έγχείρηση και συνήθως υποχωρεί αυτόματα. γ)Παροδική θόλωση του κερατοειδούς(Opaque bubble layer).Δημιουργείται από τον εγκλωβισμό των φυσαλλίδων αέρα που δημιουργούνται από το laser ,και συνήθως εξαφανίζεται μετα από λίγα λεπτά.

    2.Διόρθωση αστιγματισμού με αστιγματικές κερατοτομές και σφηνοειδείς εκτομές.

    Εδώ μπορούμε να κάνουμε τις κλασικές αστιγματικές κερατοτομές αλλά με πολύ μεγάλη ακρίβεια,ιδιαίτερα δε κατά τη διενέργεια της σφηνοειδούς εκτομής για τη διόρθωση πού υψηλού αστιγματισμού μετατραυματικού και μετεγχειρητικού

    3.Διαμπερής κερατοπλαστική(F-PK) ενδοθηλιακή τμηματική κερατοπλαστική(FDSEK) και επιφανειακή κερατοπλαστική(F-DALK).

    4.Δημιουργία ενδοκερατικών τομών για την ένθεση ενδοκερατικών δακτυλίων και ενδοστρωματικών φακών για τη διόρθωση μυωπίας,κερατοκώνου και πρεσβυωπίας.

    5.Διόρθωση μυωπίας με τη μέθοδο FLEX SMILE.

    6. Διόρωση της πρεσβυωπιας με τη μέθοδο INTRACOR.

    7.Βιοψία κερατοειδούς.

    Μπορούν να αφαιρεθούν τμήματα κερατοειδούς 3-5mm σε περιπτώσεις αδιάγνωστης κερατίτιδος χωρίς επικίνδυνους χειρισμούς διασποράς πιθανού λοιμογόνου παράγοντα.

    ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΡΥΣΤΑΛΟΕΙΔΗ ΦΑΚΟ(Πειραματικά).

    1.Στην εγχείρηση καταρράκτου προσθία καψουλόρηξη και ενδοφακική φωτοδιάσπαση και ρευστοποίηση του πυρήνα.

    2.Στην αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας ,όπου γίνεται ενδοφακικά εφαρμογή του laser με σκοπό την αύξηση της ελαστικότητας του φακού που ως γνωστό η σκληρυνση του οδηγεί σε πρεσβυωπία.

    Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μέλλον της χειρουργικής του κερατοειδούς βρίσκεται στη χρήση του femto-second laser και άλλων αντίστοιχων εργαλείων που θα εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια ,εισάγοντας μας πλέον στην εποχή της ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ.

    Από την εποχή της επανάστασης της ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ με τη χρήση του EXCIMER LASER το FEMTOSECOND LASER αποτελεί την επόμενη επανάσταση η οποία μόλις τώρα αρχίζει και την οποία όλοι εμείς οι χειρουργοί του κερατοειδούς και του προσθίου ημιμορίου περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.